NASIL İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLURUM?

NASIL İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLURUM?

Ülkemizde 20.06.2013 tarihinde 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile birlikte yeni bir meslek alanı açıldı. Bu mesleğin adı iş güvenliği uzmanı oldu. Hızla büyüyen ve çok çeşitli sektörlere hitap eden bir iş kolu olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanı nasıl olunur? Kimler İş Güvenliği uzmanı olabilir gibi sorularınıza bu yazımızda cevap verdik.

Kimler İş Güvenliği Uzmanı Olabilir?

Mühendislik ve mimarlık fakültesi mezunları ile, teknik eğitim fakültesinden mezun olan veya teknik öğretmen ibaresi bulunan  bütün Teknik öğretmenler, Fen Fakültesi (fizikçi, kimyager ve biyolog unvanına sahip olanlar) ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları) iş güvenliği uzmanı olabilirler.

Lise mezunları iş güvenliği uzmanı olabilir mi? diye çokça soru geliyor malesef arkadaşlar..

Lise mezunları İSG uzmanı olamamaktadırlar. İş sağlığı ve güvenliği ön lisans ve ya lisans bölümleri ile yukarıda belirtilen lisans bölümlerinden birisinden mezun olmak şartı ile eğitime katılabilir ve sınavda başarılı olunması halinde İSG uzmanı olabilirsiniz.

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI NASIL OLUNUR?

İş güvenliği uzmanı olabilmek için önce gerekli eğitimleri tamamlamanız gereklidir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen eğitim programına katılmalısınız. Genel Müdürlükçe ÖSYM'ye yaptırılan sınavda  başarılı olan adaylar İş Güvenliği Uzmanı belgesi  Bakanlık tarafından verilmektedir.

Eğitimler Totelde 220 saatlik bir eğitimden oluşmaktadır. 

Bu eğitimin ilk aşaması 90 saat (15 gün) tamamı uzaktan eğitimle senkron şekilde yapılmaktadır.

2. aşama:  90 saat ( 15 gün ) olan 2. kısım zoom üzerinden canlı eğitim şeklinde alanında yetkili eğiticilerle yapılır. Bu aşamada katılım zorunlu olup 902 saatlik eğitim içerisinde 6 saat yasal olarak devamsızlık hakkı bulunmaktadır.

3. aşama 5 gün (40 saat) staj uygulaması şeklindendir. Eğitimi tamamlayan iş güvenliği uzmanları bünyesinde aktif olarak iş güvenliği uzmanı barındıran firmalarda yapılır. 

Sınav ÖSYM' e tarafından yapılmakta olup geçme barajı  100 üzerinden 70 dir. Sınavda toplamda 50 soru sorulmaktadır.  Yanlış doğruyu götürmez. ( yani boş bırakmayın bilmediğinizi sallayın :) ) 50 soruda 35 doğru yapılması gerekmektedir. 

Bu aşamalar C sınıfı, B sınıfı ve A , sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen herkes için geçerlidir.

İlk defa eğitim alıp sınava girecek olan kişiler C sınıfı iş güvenliği uzmanlığından başlamak zorundadır, daha sonra B ve A sınıfına yükselme aşama ve eğitimleri tamamlayanlar B ve A, sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavını kazanıp belgelerini yükseltebilirler.

Nasıl B sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olabilirim?

B sınıfı İş güvenliği uzmanı olabilmek için C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olup, C belgenizle toplamda aktif olarak, 1095 gün ( 3 yıl) iş güvenliği uzmanı olarak fiili çalışma süresine sahip olmanız gerekmektedir. Bu süreyi tamamladıktan sonra bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarına başvuru yapıp B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitiminizi tamamladıktan sonra bakanlığın ÖSYM'ye yaptırmış olduğu B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girip en az 70 puan alarak belgenizi B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine yükseltme hakkı kazanmış olursunuz.

Nasıl A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olabilirim?

A sınıfı İş güvenliği uzmanı olabilmek için B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olup, B belgenizle toplamda aktif olarak, 1460 gün ( 4 yıl) iş güvenliği uzmanı olarak fiili çalışma süresine sahip olmanız gerekmektedir. Bu süreyi tamamladıktan sonra bakanlıkça yetkilendirilen eğitim kurumlarına başvuru yapıp A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitiminizi tamamladıktan sonra bakanlığın ÖSYM'ye yaptırmış olduğu A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girip en az 70 puan alarak belgenizi B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine yükseltme hakkı kazanmış olursunuz.

Bloga dön